Vad krävs för att få personlig assistans?

Om du har en omfattande funktionsnedsättning så kan du vara berättigad till personlig assistans. Det om du har behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov. För att få personlig assistans behöver du vara yngre än 65 år. Läs mer om vad som krävs för att få personlig assistans i Malmö. Det assistansen har som syfte, det är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill.

För att vara berättigad personlig assistans så är det även så att din funktionsnedsättning ska finnas under en längre tid för att du ska kunna få personlig assistans. Personlig assistans är en del av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. 

Vem ska du kontakta?

Du ansöker om personlig assistans antingen hos din kommun eller hos Försäkringskassan. Det hela har att göra med hur mycket assistans i veckan du behöver ha.

Du ansöker hos kommunen om du eller ditt barn behöver hjälp med de grundläggande behoven i mindre än 20 timmar i veckan.

Du ansöker hos Försäkringskassan om du eller ditt barn behöver assistans med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan. Då kan du få assistansersättning från Försäkringskassan. 

Assistansersättningen är de pengar som ska betala lönen för en personlig assistent. Med den kan du själv välja om den personliga assistenten ska anställas via kommunen, ett privat företag, ett kooperativ eller av dig själv.

Tänk på att ansöka före du fyller 65. Är du över denna ålder så kan du istället har rätt till  stöd genom äldreomsorgen i din kommun.

30 Sep 2022

"Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." - Marilyn Monroe

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

Här delar jag med mig av saker som jag tycker är roliga och intressanta. Jag lyfter fram företag, idéer och produkter som jag anser är värda att lyftas fram, men ger också mellan varven idéer, inspiration, tips och råd - eller ett gott skratt.

 Ämnena som bloggen berör täcker många olika områden som hem & familj, inredning, studier, mode & skönhet, design och annat som ligger inom min intressesfär. Ibland hoppas jag att du ska kunna le igenkännande och ibland hoppas jag kunna förvåna eller beröra. Oavsett vilket intryck min blogg gör så vill jag att du ska trivas här hos mig och hitta åtminstone något litet som du kan ta med dig efter varje besök.