Vad är taurin?

Taurin är en aminosyra som har några viktiga roller i din kropp, inklusive att stödja immunhälsa och nervsystemets funktion. För det mesta producerar din kropp tillräckligt med taurin på egen hand, men kosttillskott kan också hjälpa dig att möta dina taurinbehov. Läs mer om detta tillskott på Fitnessfrank.

Taurin finns ofta i  energidrycker, sportdrycker och proteinpulver så väl som i andra produkter.

Taurin har viktiga roller för din kropp

De viktigaste rollerna för taurin i din kropp är:

  • bibehålla korrekt hydrering och elektrolytbalans i dina celler
  • bildar gallsalter, som spelar en viktig roll i matsmältningen
  • reglerar mineraler som kalcium i dina celler
  • stödja den allmänna funktionen hos ditt centrala nervsystem och ögon
    reglerar immunsystemets hälsa och antioxidantfunktion

Eftersom taurin är en villkorligt essentiell aminosyra, kan en frisk vuxens kropp producera den minimala mängd som krävs för dessa viktiga dagliga funktioner.

Däremot kan din kropp behöva större mängder i tider av sjukdom eller stress. Detta kan vara fallet hos personer med hjärt- eller njursvikt och hos för tidigt födda barn som har matats intravenöst. Dessa individer kan behöva få taurin från mat eller kosttillskott.

I djurmodeller har taurinbrist visat sig orsaka ögonskador, kronisk leversjukdom, muskelförsvagning och en ökad risk att utveckla diabetes.

Taurinbrist hos människor är sällsynt, så dess effekter förblir i stort sett okända. Ändå har låga taurinnivåer på liknande sätt associerats med dessa tillstånd.

På grund av dess överflöd i kroppen, dess antioxidant- och antiinflammatoriska egenskaper och dess roll i energiproduktion, har taurin studerats för dess potentiella roll i att hantera olika kliniska tillstånd och förbättra träningsprestanda.

18 Mar 2023

"Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." - Marilyn Monroe

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

Här delar jag med mig av saker som jag tycker är roliga och intressanta. Jag lyfter fram företag, idéer och produkter som jag anser är värda att lyftas fram, men ger också mellan varven idéer, inspiration, tips och råd - eller ett gott skratt.

 Ämnena som bloggen berör täcker många olika områden som hem & familj, inredning, studier, mode & skönhet, design och annat som ligger inom min intressesfär. Ibland hoppas jag att du ska kunna le igenkännande och ibland hoppas jag kunna förvåna eller beröra. Oavsett vilket intryck min blogg gör så vill jag att du ska trivas här hos mig och hitta åtminstone något litet som du kan ta med dig efter varje besök.