Gör egen najadlax

Något som är riktigt gott, det är najadlax. Det är då en lax som är både gravad och kallrökt. Du kan välja att köpa den (köp här) eller att testa att göra den på egen hand. Najadlax passar lika bra på julbordet, som inte är långt borta som det passar att ha till midsommar. 

Så här gravar du laxen

Om du vill göra egen najdlax, så ska du börja med att grava den. Du behöver detta:

  • 3 msk ojoderat salt/per kilo lax
  • 3 msk socker/per kilo lax
  • 1 msk krossade vitpepparkorn/per kilo lax
  • färsk dill

Gör så här:
Klappa in laxen med kryddorna (+ ev dill) och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd påsen ett par gånger under gravningen. Ta ut laxen efter 24 timmar och skrapa av kryddorna. Torka med handduk och låt lufttorka i kyl över natten. Strö på dill på laxen (om du valt den varianten).

Efter att detta är klart, så är det dags att kallröka den. Det görs bäst med alspån och det i 10 timmar.  Rökens temperatur får inte vara över 30° Låt gärna laxen vara kvar i röken över natten. Lägg den sedan i plastpåse och förvara den ytterligare några dagar i kylen innan det är dags att äta eller frysa den.

Servera med god sås

Du kan servera din najadlax med en god sås:

Fransk hovmästarsås

  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk socker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl solros- eller rapsolja

Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och socker. Låt stå en stund så sockret får lösa sig i syran. Tillsätt oljan i omgångar. Såsen blir nu tjock och blank. Smaka av och tillsätt eventuellt någon av de ingredienser du tycker behövs mer av.

26 Nov 2021

"Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring." - Marilyn Monroe

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

Här delar jag med mig av saker som jag tycker är roliga och intressanta. Jag lyfter fram företag, idéer och produkter som jag anser är värda att lyftas fram, men ger också mellan varven idéer, inspiration, tips och råd - eller ett gott skratt.

 Ämnena som bloggen berör täcker många olika områden som hem & familj, inredning, studier, mode & skönhet, design och annat som ligger inom min intressesfär. Ibland hoppas jag att du ska kunna le igenkännande och ibland hoppas jag kunna förvåna eller beröra. Oavsett vilket intryck min blogg gör så vill jag att du ska trivas här hos mig och hitta åtminstone något litet som du kan ta med dig efter varje besök.