Gör egen najadlax
Något som är riktigt gott, det är najadlax. Det är då en lax som är både gravad och kallrökt. Du kan välja att köpa den (köp här) eller att testa att göra den på egen hand. Najadlax passar lika bra på julbordet, som inte är långt borta som det passar att ha till midsommar.
Så här gravar du laxen
Om du vill göra egen najdlax, så ska du börja med att grava den. Du behöver detta:
- 3 msk ojoderat salt/per kilo lax
- 3 msk socker/per kilo lax
- 1 msk krossade vitpepparkorn/per kilo lax
- färsk dill
Gör så här:
Klappa in laxen med kryddorna (+ ev dill) och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd påsen ett par gånger under gravningen. Ta ut laxen efter 24 timmar och skrapa av kryddorna. Torka med handduk och låt lufttorka i kyl över natten. Strö på dill på laxen (om du valt den varianten).
Efter att detta är klart, så är det dags att kallröka den. Det görs bäst med alspån och det i 10 timmar. Rökens temperatur får inte vara över 30° Låt gärna laxen vara kvar i röken över natten. Lägg den sedan i plastpåse och förvara den ytterligare några dagar i kylen innan det är dags att äta eller frysa den.
Servera med god sås
Du kan servera din najadlax med en god sås:
Fransk hovmästarsås
- 2 msk fransk senap
- 2 msk socker
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl solros- eller rapsolja
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och socker. Låt stå en stund så sockret får lösa sig i syran. Tillsätt oljan i omgångar. Såsen blir nu tjock och blank. Smaka av och tillsätt eventuellt någon av de ingredienser du tycker behövs mer av.
Andra inlägg
- Boka flyttstädning för en smidig övergång
- Den perfekta sommarfesten - mitt bästa tips
- Vad är taurin?
- De bästa och mest innovativa nya prylarna och enheterna 2023
- Smart satsa på professionella översättningstjänster
- Hitta rätt fönster
- Vad krävs för att få personlig assistans?
- Satsa på en klassiker till förrätt
- Behöver du en vinsch till båten?
- Bra vinterträning